2014. december 19., péntek

Ildi gluténmentes mézes pogácsája




 Drága Seyonnak és Csilcsilnek nagy szeretettel alkottam ezt a receptet, akik Angliába élnek és nagyszüleik (akik kedves barátaink) ajándékaként fogyasztják. Íme a recept:

Hozzávalók:
  • 40 dkg gluténmentes liszt
  • 20 dkg őrölt mandulaliszt
  • 10 dkg gesztenyeliszt
  • 5 dkg kókuszliszt
  • 30 dkg porcukor
  • 1 kk szódapór
  • 1 mk szalakálé
  • 1/2 citrom leve
  • 5 dkg vaj
  • 4 tojás
  • 6 ek akácméz
  • 1 ek fahéj
  • 1/2 csomag mézes fűszerkeverék
  • 1 kanál psyllium (útifűmag őrlemény) - kötőanyag
  • 1 késhegynyi őrölt ánizs és kardmamon
  • 2 csipet só
Elkészítés:
A mézet felmelegítjük a vajjal. Egy nagy tálban összekeverjük az összes lisztet, őrleményt és fűszert. Ebbe a tálba beleöntjük a felmelegített mézes vajat, majd hozzáadjuk a tojást és lazán jól összekavarjuk. Hozzákavarjuk a citrom levet is. Nagyon lágy tésztát kapunk, épp ezert egy napra hűtőbe tesszük. Másnap összegyúrjuk, egy jó gyúrható tésztát kapunk és jól meglisztezett deszkán kinyújtjuk. Tetszés szerint figurákkal kivágjuk. Sütőpapiros tepsiben sütjük. Mihelyt aranyló színe van, kivesszük, pár percig pihentetjük és egy lapos késsel vesszük le a tepsiről.
Ha kihűlt tojáshabbal díszítjük.

Íróka:
1 tojásfehérje
20 dkg szitált porcukor
1 csapott ek keményítő
1 tk citromlé
Elkészítés:
A porcukrot összeszitáljuk a keményítővel és kikavarjuk vele a tojásfehérjét, amikor már jó sűrű hozzáadjuk a citromlevet.Zacskóba tesszük, kis lyukat vágunk a sarkára és díszíthetünk vele.

Annyira finom lett, hogy vetekedett az én hagyományos mézesemmel, egy porhanyós, laza finomságokkal teli sütemény lett belőle. Jövőre ilyen is és hagyományos mézes is készül nálunk.  
    




1 megjegyzés:

  1. Ez valoban fenseges!!! Most mar a kisfiam is ehet mezespogacsat! Koszi szepen!
    Emese

    VálaszTörlés