2014. április 24., csütörtök

Foszlós házi kalács




Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 200 g cukor (ha édesebben szereted +100 g cukor)
  • 1 vanília cukor
  • 2 mk só
  • 4 egész tojás +1 tojás a kenésre
  • 1 kocka élesztő
  • 5 dl tej
  • 2 csomag mazsola
  • 1 citrom haja
  • 125g olvasztott margarin, de vajat is használhattok
Elkészítés:
Átszitáljuk a lisztet egy nagy tálba és a közepébe mélyedést készítünk. A kocka élesztőt 1 kk lisztel, 1 kk cukorral, 1 mk sóval, és kevés langyos tejjel elkavarjuk, a tetejére egy kis lisztet szitálunk, és félre tesszük kelni. A többi megmaradt langyos tejbe belekavarjuk a vanília cukrot, a kristálycukrot. Közben a mazsolát langyos vízben jól átmossuk és konyha ruhán szárazra töröljük. A liszt kupac közepébe öntjük a megkelt élesztőt, a maradék 1 mk sót, beleütünk 3 tojást, a citrom haját és kézzel a langyos tej hozzáadásával elkezdjük dagasztani. Mikor félig megdagasztottuk, hozzá adjuk a mazsolát és apró adagolásokkal az olvasztott margarinnal hólyagosra dagasztjuk a tésztát. Utolsó lépésként felütünk még egy tojást, kissé felverjük és a hólyagos tésztába forgatjuk lazán. Megszórjuk lisztel a tetejét, betakarjuk egy konyha kendővel és kelni hagyjuk, jó magasra.
Amikor megkelt jól meglisztezett deszkára borítjuk és ketté választjuk. Az egyik felét most háromba osztjuk és hármas fonással egy kalácsot készítünk. Ugyanígy járunk el a másik fél tésztával is. A kalácssütő formánkat jól kimargarinozzuk, még a peremét is ,majd megszórjuk lisztel, és a megfont tésztánkat belehelyezzük majd az utolsó felvert tojásunkkal jól lekenjük.
Ismét hagyjuk kelni 20 percet, és csak langyos sütőbe tesszük be sülni. A hőfokot fokozatosan emeljük közepesre és így sütjük pirosra kalácsunkat.
A mai jólétünkben hiába van robotom és hiába van két kezem ezt a finom kalácsot csak gyermekeim nannyója tudja így elkészíteni. Nagyon nagyon finom és mindig elfogy az utolsó morzsáig.
Köszönjük nannyó!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése