2014. április 20., vasárnap

Mákos rahátos (lokum) mennyei sütemény


Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 2 dkg élesztő
  • cukor ízlés szerint
  • kevés langyos tej és citromhéj
Máktöltelék:
  • 20 dkg cukor, 30 dkg darált mák
  • 2,5 dl víz
  • 5 dkg mazsola
  • 25 dkg rahát és savanyú lekvár
Elkészítés:
Az élesztőt kevés cukros langyos tejben felfuttatjuk. Közben elkészítjük a máktölteléket: a cukorból a vízzel szirupot főzünk, leforrázzuk vele a mákot, belekavarjuk a mazsolát és a citromhéjat. A lisztet a tojással, a vajjal, kevés citromhéjjal és a felfuttatott élesztővel összegyúrjuk, és annyi tejet adunk hozzá, hogy jól gyúrható masszát nyerjünk. Ezután hagyjuk kelni, majd három egyenlő cipóra osztjuk. Az első cipót vékonyra nyújtjuk, egy nagy tepsi aljába tesszük, megkenjük finom savanykás lekvárral, és megrakjuk kockákra vágott raháttal. Ráhelyezzük a második lapot, erre máktölteléket teszünk, majd kinyújtjuk a harmadik lapot is, majd tiszta konyharuhával letakarva egy órát langyos helyen pihentetjük. Megkenjük tojással, majd villával megszurkáljuk és előmelegített sütőbe téve készre sütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.
A recept az Erdélyi Konyhában jelent meg.
Érdemes megpróbálni, könnyű elkészíteni, és a benne lévő rahát ellenére nem túlzottan édes.
Egyszerűen mennyei.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése