2016. január 17., vasárnap

Leopárd kalács




Ezt a kalácsot egy orosz blogon láttam, ahol kókuszos-vaníliás kalács néven volt. Én most kipróbáltam, Rozi Erdélyi Konyhája receptje után.

Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
2,5 dl tej
1 tasak (7 g) szárított élesztő
4 evőkanál cukor
2 vaníliás cukor
1 egész tojás, 1 sárgája
1 citrom lereszelt héja
5 dkg olvasztott vaj
só (5 g)
3 evőkanál kakaó
1-2 evőkanál tej
1 tojás a lekenéshez

Elkészítés:
A hozzávalókat tálba rakjuk, és szép sima tésztának kidagasztjuk. Rögtön kitesszük nyújtódeszkára, és három részre osztjuk. Két egyforma és egy kicsivel nagyobb gombócot formázunk.
A nagyobb tésztát letakarjuk, és kelni tesszük. A másik két tésztába, az egyikbe belegyúrunk egy kanál kakaót, amit tejjel feloldunk, a másik tésztába 2 kanál kakaót gyúrunk bele, amíg szép egyformán eldolgozódik a kakaó. 
Letakarva kelni tesszük, amíg kétszeresére emelkednek.
Amikor szépen felnőttek, nyújtódeszkára tesszük, és mindenik tésztát hét egyforma részre vágjuk, amit kis gombócoknak formázunk.
A világosabb gombócot kissé kisodorjuk, a sötétebb gombócot, olyan hosszúságúra nyújtjuk ki, amilyen hosszúra sodortuk a világos tésztát, megkenjük tojásfehérjével és ráhelyezzük, majd összefogjuk. Végül egy fehér gombócot nyújtunk ki, és teljesen betakarjuk a barna tésztákat. Így járunk el, amíg az egész tésztánk elfogy.
 Tepsiméret hosszúságának kétszeresére  kisodorjuk mindeniket, kettőbe vágjuk és vajjal kikent, kalácssütő formába egymásra rakjuk.
 Hagyjuk legalább fél órát a tepsiben kelni, majd 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Még forrón cukros sziruppal lekenjük, hogy szép fényes legyen a teteje.

Amit én változtatnék, hogy friss élesztőt tennék és másfél adag tésztát készítenék, mert több fehér kalácstésztára van szükség, mint ahogy a receptben van.
Nagyon finom és nem nehéz az elkészítése. Köszönöm Rozinak a receptet.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése