2016. január 16., szombat

Elegáns sütemények tojás és gluténmentesen









Kedves barátaim unokái Angliában élnek, őket készültek meglátogatni, amikor tudomásukra jutott, hogy kisfiú unokájuk nem csak glutén hanem tojás érzékeny is. Nekik készült és a sok fajta sütemény, nagyon sok szeretettel. 
A képek sorrendjének megfelelően jönnek a receptek is.


Csokis zserbógombóc
Hozzávalók:
  • 30 dkg darált dió
  • 20 dkg aszalt barack
  • 3 ek narancslé
  • 5 ek porcukor
  • 2 ek baracklekvár (házi)
  • 20 dkg 55%-os csokoládé
Elkészítés:
Az aszalt barackokat félórára narancslébe áztatjuk. Ha kész konyhai robotgépbe összeaprítjuk.
Egy keverőtálban összekeverjük a diót a porcukorral, hozzáadjuk az aprított barackot, a narancslevet, két kanál lekvárt. Jól formázható masszát kapunk. Gombócokat készítünk belőle és egy órát hűtőbe tesszük. Ezalatt gőz felett vagy mikróba megolvasztjuk a csokoládét és a gombócokat egyenként olvasztott csokiba mártjuk. Alumínium fóliát teszünk egy tálcára, a mártott gombócokat ráhelyezzük és mehet ismét a hűtőbe. Kedvünk szerint díszíthetjük és máris kész.
Aki szereti egy kis piskótát is morzsolhat bele a masszába. Nagyon finom és még sütni sem kell




Málnakrémes keksz glutén és tojás mentesen
Hozzávalók

10 dkg tisztított őrölt mandula
20 dkg gluténmentes liszt
5 dkg tápióka őrlemény (megkötő szerepe van)
20 dkg vaj
8  dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
3 ek tejföl 
késhegyi só

Krém
4 dl tej
1 csomag puncs puding gluténmentes
15 dkg porcukor
15 dkg vaj


Elkészítés
 A darált mandulát összekeverjük a gluténmentes lisztel, tápiókával és a sóval. A vajat habosra keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral,és jól elkavarjuk. Hozzáadjuk a mandulás lisztkeveréket, és a tejfölt és kézzel cipóvá gyúrjuk. 1 órát hűtőbe tesszük.
A tepsit kibéleljük sütőpapírral . A tésztát finoman átgyúrjuk , kinyújtjuk  3 mm vastagságúra és keksz kiszúróval párossával kivágjuk .Tepsibe helyezzük a kekszeket és 180 fokon 10 perc alatt megsütjük csak halvány színűre.      Kihűtjük.


A krémhez a pudingot szokásos módon megfőzzük és közbe, közbe át kavarva kihűtjük. Amíg hűl a vajat habosra kavarjuk a porcukorral, majd a kihűlt pudinggal egy könnyű habos krémet kavarunk.
Torta  díszítő zsákba kanalazzuk, megkenjük málnalekvárral a kekszeket (csak egy kicsi) és  a kekszeket betöltjük. Ha nincs zsákunk, kiskanállal teszünk rá.

A tetejére én most  rózsa vízzel izésített piros* serbetet * használtam. ( ez nálunk Erdélyben a Kaufland polcain található vagy használjátok Dr.Oetker Puncs Cukormázat, mert ez csak keményítővel készül.)




Mézes macik tojás nélkül
Hozzávalók:
  • 250 g gluténmentes liszt
  • 50 g tápióka
  • 150 g akácméz
  • 50 g porcukor
  • 1 tk gluténmentes sütőpor
  • 1 ek mézeskalács fűszerkeverék
  • 50 g margarin
  • 30 ml tejszín
Elkészítés:
A mézet meglangyosítjuk, elkavarjuk benne a margarint. Egy tálban a többi anyagot alaposan elkeverjük, majd ehhez hozzáadjuk a mézes keveréket. Nagyon lágy tésztát kapunk és ezért két órát állni hagyjuk, hogy a tápióka elvégezze összekötő dolgát. Ezután kis adagokat veszünk ki belőle, jól belisztezett munkalapon átgyúrjuk, kinyújtjuk és tetszés szerinti figurákat vágunk belőle. 
Aranysárgára sütjük. Pár percig a tepsin hagyjuk, majd darabonként átemeljük egy rácsra, hogy kihűljenek. 
A díszítése gluténmentes csokoládéval készült.
Nagyon finom, szinte semmit se változtat az ízén, hogy tojás nélkül és gluténmentes liszttel készült.
  


1 megjegyzés:

  1. Ezek nagyon finomak (meg szepek is!!) voltak, a gyerekek nagyon hamar elfogyasztottak! Koszonjuk szepen, es koszonom a recepteket is, en is megprobalom elkesziteni oket! Emese

    VálaszTörlés