2015. május 28., csütörtök

Epres gombóc




Hozzávalók:
  • 300 g liszt
  • három db közepes krumpli
  • két púpozott ek vaj
  • egy mokkás kanál só
  • egy tojás
  • 150 g prézli két kanál vajban megpirítva
  • porcukor
Elkészítés:
A krumplit meghámozzuk és kevés sós vízben megfőzzük. Ha kész van, leszűrjük, mint a krumplipürét összetörjük és beledolgozzuk a vajat és a sót. Langyosra hűtjük. A liszt közepébe beletesszük a langyos krumplipürét, a tojást és tésztát gyúrunk. Ha túl száraz, egy kis olajad adunk még hozzá, ha pedig túl ragacsos, egy kis lisztet (egy nem túl puha tésztánk kell legyen).
A tésztát kinyújtjuk, pizzavágóval kockákat vágunk. Minden kocka közepébe egy kk fahajas cukrot teszünk, erre helyezzük a megmosott, megszárított epret. Sós vízbe kifőzzük, ez alatt megpirítjuk vajon a prézlit (én a vége fele két kanál kristálycukrot is adok hozza, ezzel még egy picit pirítom) és a gombócot beleforgatjuk.
Porcukorral, tejföllel tálaljuk.
Rendkívül finom, ki ne hagyjátok a közepéből a fahajas cukrot, de ha nem szeretitek a fahajat, a porcukor is elég. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése