2013. szeptember 21., szombat

Udvarhelyszék első díjas szilvás lepénye



















A hagyomanyos receptek nagyon finomak csak nekünk valami plussz is kell rá. Ez ami különlegessé varázsolja ezt a süteményt. Az alap tészta Gabojsza http://gabojsza.cafeblog.hu/  barack lepénye alapján és a csokivirág egy másik szenzációs bloggerina Sütimizéria http://csokipari.hu/ receptje alapján készült.

Hozzávalók:
  • 40 dgk liszt
  • 15 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 1/2 dl olaj 
  • 15g élesztő
  • 3-4 dl tej
  • fél mokkáskanál só
  • 3 tojás
  • 1 kg szilva
  • 2 ek fahaj + 100g cukor

Krém:
  • 2 dl tejszín
  • 200 g fehér csokoládé
  • 250g mascarponé
Elkészítés:
Az élesztőt egy mk cukorral  és 1 dl langyos tejjel felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk , közepébe mélyedést és ebbe bele tesszük a lágy vajat, 3 tojás sárgát, a cukrot, olajat és a felfuttatott élesztőt. Géppel vagy fakanállal a langyos tej hozzáadásával nokedli lágyságú tésztát dagasztunk. Keményre verjük a tojás fehérjét és óvatosan hogy ne törjön össze a lágy tésztába kavarjuk. Egy fél órát meleg helyre tesszük kelni.
Nagy tepsit alaposan kikenünk vajjal vagy margarinnal, megszorjuk lisztel és a lágy nokedli tésztánkat vizes kanállal belesímítjuk.
Tetejére félbe vágott szilvákat teszünk sűrűn a húsos felük legyen felűl és megszorjuk a 100g cukorban elkavart fahajjal. Jót tesz az ízének ha otthon van és rászórunk egy marék apróra vágott diót. Mehet a sütőbe.

Krém:
2 dl tejszínt a 200g csokoládéval felmelegítjük de nem forraljuk. Hüttőbe   tesszük 4 órát, de még jobb ha egy éjszakát. Ezután beletesszük a 250g mascarponét és együtt mixxerrel jó habosra kavarjuk.
Habzsákba kanalazzuk és a kockára vágott süteményt díszítjük.
Ez a sütemény minden féle gyümölcsel finom, még dinsztelt almával is.



Köszönöm hogy kértétek a receptet és köszönöm a sok dícsérő, bíztató szavakat.

2 megjegyzés:

  1. Ildikó! Minden elismerésem....Biztosan az íze is mennyei volt:)....
    Szeretettel,
    P.

    VálaszTörlés
  2. sikere biztos van , már a 8-ik tepsivel sütöm és a 9-ik a tiétek. már várom hogy megkostoljátok. köszönöm a gratulációtokat.

    VálaszTörlés