2016. február 7., vasárnap

Habkönnyű farsangi fánk



Hozzávalók:
  • 3 dl tej
  • 4 kockacukor
  • 3 dkg élesztő
  • 4 tojássárga
  • kevés só
  • 70 dkg liszt
  • 4 ek olvasztott vaj
  • 1 ek rum 
Elkészítés:
1 dl langyos tejben áztatunk 4 kockacukrot és 3 dkg morzsolt élesztőt. Félretesszük, hogy jól fusson fel. Egy mély tálban, kétszer is átszitáljuk a lisztet, hogy jó levegős legyen, hozzáadjuk a 4 tojássárgáját, kevés sót és állandó keverés közben a maradék 2 dl langyos tejet és a rumot. 
Jól bedagasztjuk és hozzáadagoljuk a 4 ek olvasztott vajat is. Jó hólyagos tésztánk kell legyen. Megtörténhet, hogy a lisztünk kicsivel több tejet igényel, akkor még adhatunk hozzá egy keveset. Nem túl lágy tésztát kell kapjunk. Langyos huzatmentes helyre tesszük, letakarva egy konyhakendővel és jó bő órát kelni hagyjuk. Ha már duplájára megkelt, kiborítjuk a tálból, kinyújtjuk jó félujjnyi vastagra és tetszésünk szerinti kiszúróval, vagy akár pohárral pogácsákat szaggatunk. A kiszaggatott pogácsákat letakarjuk és még egy fél órát hagyjuk kelni.
Az olajat előkészítjük, a kiszaggatás után maradt tésztából próbasütést végzünk, vigyázzunk, ne legyen túl forró az olajunk, mert akkor a közepe nem sül meg. Ha megfelelőnek látjuk az olajat, beletesszük a kivágott fánkokat, mindig a tetejével lefele, hogy legyen ideje a másik felének is megkelni. Fedőt teszünk a sütőre és ha már szép rózsaszín a fánk, levesszük a fedőt és a másik felét már fedés nélkül sütjük. Így csodaszép szalagos fánkokat fogunk kapni. Nem marad más hátra, porcukrozzuk és kihozzuk a kamrából a legfinomabb lekvárjainkat és jól belakmározunk. 
Langyosan a legfinomabb, de másnap is puha marad.
Az eredeti recept Farsang Erikától származik.
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése