2015. május 24., vasárnap

A legfinomabb piskóta recept





Hozzávalók:
  • 250 g liszt
  • 250 g porcukor
  • 1,5 dl napraforgó olaj
  • 1,5 dl langyos víz
  • 4 tojás
  • 1 sütőpor
  • 1 vanília
  • késhegynyi só
Elkészítés:
250 g liszthez hozzákavarjuk a sütőport és kétszer átszitáljuk. Szétválasztjuk a tojásokat. A tojásfehérjét a késhegynyi sóval négy kanál porcukorral kemény habbá verjük. A négy tojássárgához hozzáadjuk a maradék porcukrot, a vaníliát és mixerrel majonéz állagúra kavarjuk és folyamatosan hozzáadagoljuk az olajat is. Amikor ezzel megvagyunk mixerrel belekavarjuk a vizet is. Hagyjuk, hogy jó habosra felkeveredjen. Ehez a masszához most már kanalanként hozzákavarjuk a lisztet is. Nem mixerezünk, mert nem kell egy túlságosan kidolgozott tésztánk legyen. Utolsó mozzanatként, óvatosan lágy mozdulatokkal hozzáadjuk a tojáshabunkat. Sütőpappírral bélelt tortasütőbe kanalazzuk és közepes lángon aranyszínű piskótát sütünk. Fontos, hogy tűpróbát végezzünk.
Na ez az a piskóta, ami kb 20 perc sütés után bátran megnézhetjük a sütőbe és ellenőrizhetjük, hogy kellően emelkedik-e. Ez a massza elég egy 26 cm-es formába, vagy két 16 cm-es formára.
Íme három variáció a képeken, egy nagy piskóta, egy kis piskóta és egy kocka alakú, amit tepsibe helyezett oreo kekszekkel megbosszantottam, a tetejére pedig csokicseppeket szórtam.
Ez a piskóta bármilyen gyümölccsel variálható, egy a titok, mielőtt a gyümölcsöt rászórjuk, az előtt lisztbe kell forgatni őket.
A kakaós változatához elveszünk a lisztből három evőkanálnyit és helyette három evőkanál minőségi kakaót kavarunk hozza.
Sok sikert a sütéshez! Nem fogtok csalódni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése