Hozzávalók:
Előtészta amit elöző nap készítünk el:
- 200 g liszt
- 4 g élesztő
- 30g víz
A kenyér hozzávalói:
- 400g liszt
- 1,5 tk só
- 2 ek olivaolaj
- 2 ek burgonya pehely vagy 1 közepes főtt krumpli összetörve
- 2,4 dl víz
- 1 dkg élesztő
- és az előtészta
Elkészítés:
Nagy tálban bedagasszuk és jó másfél órát kellesszük. Ha jó dagadt a tésztánk, lisztes padra borítjuk és jó rugalmas tésztának átgyurjuk. Óválisra formázzuk, a jénai tálat kibéleljük káposzta lapival és a tésztánkat bele helyezzük. Újra kelni hagyjuk és amikor jó magas, éles késsel két csíkot hasítunk bele. Vízzel alaposan megspriccoljuk, a jénai tetővel befedjük és a sütőben jó pirosra sütjük. Kivesszük a sütöből amikor elkészült és még forrón hideg vízzel megspriccoljuk. Na ekkor kezd cserepes lenni a teteje. Még melegen a káposzta lapit leszedjük az aljáról. Igazi házikenyér.
A receptben felhasználtam Limara péksege receptjét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése