2014. január 1., szerda

Káposztalapin sült Újévi kenyér







Hozzávalók:  
Előtészta amit elöző nap készítünk el:
  • 200 g liszt 
  • 4 g élesztő
  • 30g víz
Elöző nap összekeverjük és 12 órát érleljük.

A kenyér hozzávalói:
  • 400g liszt 
  • 1,5 tk só
  • 2 ek olivaolaj
  • 2 ek burgonya pehely vagy 1 közepes főtt krumpli összetörve
  • 2,4 dl víz
  • 1 dkg élesztő
  • és az előtészta

Elkészítés:
Nagy tálban bedagasszuk és jó másfél órát kellesszük. Ha jó dagadt a tésztánk, lisztes padra borítjuk és jó rugalmas tésztának átgyurjuk. Óválisra formázzuk, a jénai tálat kibéleljük káposzta lapival és a tésztánkat bele helyezzük. Újra kelni hagyjuk és amikor jó magas, éles késsel két csíkot hasítunk bele. Vízzel alaposan megspriccoljuk, a jénai tetővel befedjük és a sütőben jó pirosra sütjük. Kivesszük a sütöből amikor elkészült és még forrón hideg vízzel megspriccoljuk. Na ekkor kezd cserepes lenni a teteje. Még melegen a káposzta lapit leszedjük az aljáról. Igazi házikenyér.
A receptben felhasználtam Limara péksege receptjét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése