Zserbó
Hozzávalók:
- 1/2 kg liszt
- 25 dkg margarin
- 3 ek porcukor
- 2 tojássárgája
- 1 egész tojás
- 2 dkg élesztő
- 1,5 dl tej
- 25 dkg porcukor
- 30 dkg darált dió
- 1 csomag vaníliás cukor
- baracklekvár
- 10 dkg cukor
- 3 dkg kakaó
- 3 dkg margarin
A tejet meglangyosítjuk, és felfuttatjuk benne a kevés cukorral elkevert élesztőt. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal. Hozzáadjuk a tojássárgákat és az egész tojást, a 3 ek porcukrot majd az élesztőt. Szépen összedolgozzuk s négy cipóra osztjuk. Mindegyiket tepsi nagyságúra (jó 2-3 mm vastagságúra) nyújtjuk. A nyújtódeszkát ne felejtsük el belisztezni, mert nagyon tud ragadni. A tésztát lazán feltekerjük a belisztezett nyújtófára, és belehelyezzük a tepsibe.
A 25 dkg porcukrot és a 30 dkg diót összekeverjük és háromfelé osztjuk. Most a tésztát sárgabaracklekvárral megkenjük. Ne sajnáljuk belőle, ez adja meg a szaftosságát. Legjobb a házi lekvár, amiben nagy gyümölcsdarabok vannak. A cukros-diós keverék egyharmadát egyenletesen elterítjük a tésztán. Jöhet a következő lap! Szépen ráfektetjük a megkent előzőre, majd ugyanígy járunk el: lekvár, cukros-diós keverék. Aztán megint egy lap. A negyedik lapot is rátesszük, úgy, hogy a tészta széleit kissé összenyomkodjuk, nehogy "kimásszon" a diós töltelék. Most fogunk egy villát és szépen megszurkáljuk a tészta tetejét, hogy a keletkező gőz ki tudjon szállni belőle. Egy óra hosszat kelni hagyjuk. Előmelegítjük a sütőt. Közepesen forró legyen, hogy a lapok rendesen tudjanak átsülni. Akkor jó, ha már szép barna a tészta teteje. Miután kihűlt, a zserbót bevonjuk csokival.
Nem tudom miért, de a vásárolt zserbók egyre gyatrábbak, ezért mi mindig itthon készítjük.
A recept Farsang Erikától a Tina újságírójától származik.
Szenzációsan finom!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése