Ez a torta a tökéletes harmonia. Finom lágy krém, kellemes füszerek, roppanos körte ez valami csoda.
Pályázati felhivásra készitettem. Saját egyéni recept.
Piskota :
3 tojás, 25 dkg cukor ,1 dl folyékony méz ,2 kanál olaj ,8 evőkanál
viz ,negyed mokkáskanál örölt szegfűszeg és fahéj, 6 szemecske
ánizsmag,1 citrom héja, 30dkg liszt ,1 kávéskanál
szódabikarbóna,késhegynyi só
Fehér krém : 3 dl tejszin ,15 dkg fehércsokoládé ,1 citom héja ,fél citrom leve ,negyed vanilia rúd
Barna krém: 3 dl tejszin , 15 dkg tejcsokoládé , fél csomag gesztenye püré ,
A körte kompothoz: 1 liter viz, 20 dkg cukor ,1o szem szegfűszeg, 2 rud fahéj ,1 citrom leve , 5 szép nagy körte
Elkészités: A tojássárgákat a cukorral ,mézzel ,olajjal jó
habosra kikavarjuk, hozzáadjuk a vizet ,a fűszereket és a szódaport.
Belevegyitjük a lisztet , majd óvatosan hozzáadjuk a keményre felvert
tojáshabot. 26 cm torta formába kanalazzuk és mérsékelt lángon sütjük.
Vigyázni kell a méz megbarnitja , tűprobával ellenőrizzük hogy megsült
e.
Kiboritjuk a formából és hülni hagyjuk.
Amig sül a piskotánk a körtéket meghámozzuk ,elfellezük és azzonal
leöntjük a citrom kicsavart levével hogy ne barnuljon meg. A vizből
,cukorból,szegfüszeg és fahéjrudból cukorszörpöt főzünk és a körtéket
roppanosra pároljuk benne. Szürövel kivesszük és hülni hagyjuk.
A fehér krémhez összetördeljük a fehér csokoladét, belerakjuk 2
dl tejszinbe hozzá adjuk a negyed vanilia kikapart belsejétt és a
csokoládét olvadásig kavarjuk de nem forraljuk fel.Kihütve legalább 4
órát hüttöbe rakjuk.
A barna krémhez 2 dl tejszinbe felovasztjuk a 15 dkg tejcsokoládét, ezt sem szabad felforralni. Mehet 4 órát a hüttöbe.
A torta összerakása:
Három lapba vágjuk a tortát. A jól lehütött fehér krémet habosra
kavarjuk, és 1 dl keményre felvert tejszinnel lazitjuk. Ovatosan bele
kavarjuk a citrom lereszelt héját és a fél citrom levét. Két felé osszuk
és a fele krémmel megkenjük a torta alsó lapját. A négy fél körte
kompotott ,vékony kis szeletekre vágjuk és legyező formában a fehér
krémre igazitjuk. Következik a középső la, erre pedig a barna krém. A
tejcsoki krémre rámorzsoljuk a fél csomag gesztenye pürét és eggyütt
jó habosra kavarjuk. Ezt is lazitjuk 1 dl keményre vert tejszinhabbal.
Rákenjük a középsö piskotára és a harmadik lappal lefedjük.
A megmaradt fehér krémmel szépen beboritjuk a tortánkat. A
maradék körtéből karalábé vájjóval kis gömböket vágunk átszurjuk egy egy
szegfűszeggel és feldiszitjük a tortát. Hüttöbben kifagyasztjuk és
forró vizbe mártot késsel szeleteljük.
Ennek a piskotának van egy titka ,ha nem kavarjuk ki a tojássárgát
csak annyira hogy az anyagok elvegyüljenek kalácsszerű süteményünk lesz
ami igy is rendkivülien finom.
A kompot levet fogyasszuk el teának ,a benne levő fahéj és szegfüszeg igazi felmelegitő a hideg esteken.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése