Udvarhelyszék első díjas szilvás lepénye
A hagyomanyos receptek nagyon finomak csak nekünk valami plussz is kell rá. Ez ami különlegessé varázsolja ezt a süteményt. Az alap tészta Gabojsza http://gabojsza.cafeblog.hu/ barack lepénye alapján és a csokivirág egy másik szenzációs bloggerina Sütimizéria http://csokipari.hu/ receptje alapján készült.
Hozzávalók:
- 40 dgk liszt
- 15 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 1/2 dl olaj
- 15g élesztő
- 3-4 dl tej
- fél mokkáskanál só
- 3 tojás
- 1 kg szilva
- 2 ek fahaj + 100g cukor
Krém:
- 2 dl tejszín
- 200 g fehér csokoládé
- 250g mascarponé
Az élesztőt egy mk cukorral és 1 dl langyos tejjel felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk , közepébe mélyedést és ebbe bele tesszük a lágy vajat, 3 tojás sárgát, a cukrot, olajat és a felfuttatott élesztőt. Géppel vagy fakanállal a langyos tej hozzáadásával nokedli lágyságú tésztát dagasztunk. Keményre verjük a tojás fehérjét és óvatosan hogy ne törjön össze a lágy tésztába kavarjuk. Egy fél órát meleg helyre tesszük kelni.
Nagy tepsit alaposan kikenünk vajjal vagy margarinnal, megszorjuk lisztel és a lágy nokedli tésztánkat vizes kanállal belesímítjuk.
Tetejére félbe vágott szilvákat teszünk sűrűn a húsos felük legyen felűl és megszorjuk a 100g cukorban elkavart fahajjal. Jót tesz az ízének ha otthon van és rászórunk egy marék apróra vágott diót. Mehet a sütőbe.
Krém:
2 dl tejszínt a 200g csokoládéval felmelegítjük de nem forraljuk. Hüttőbe tesszük 4 órát, de még jobb ha egy éjszakát. Ezután beletesszük a 250g mascarponét és együtt mixxerrel jó habosra kavarjuk.
Habzsákba kanalazzuk és a kockára vágott süteményt díszítjük.
Ez a sütemény minden féle gyümölcsel finom, még dinsztelt almával is.
Köszönöm hogy kértétek a receptet és köszönöm a sok dícsérő, bíztató szavakat.
Ildikó! Minden elismerésem....Biztosan az íze is mennyei volt:)....
VálaszTörlésSzeretettel,
P.
sikere biztos van , már a 8-ik tepsivel sütöm és a 9-ik a tiétek. már várom hogy megkostoljátok. köszönöm a gratulációtokat.
VálaszTörlés