Szavarin cukrászdai és otthon készült
Elkezdődött a
MÜTF oktatási központ Hobby CukrászTanfolyama ahol én is diák vagyok . Ezt a lehetőséget a családomtól kaptam szülinapi ajándéknak.Remek csapat ,ha jól számoltam 20 gyönyörű hölgy és egy úriember a csapat tagja, és persze oktatóink Fodor Győrfi Erzsébet élelmiszeripari mérnöknő`- tanárnő és a mestercukrász Lengyel László Levente az esküvői torták királya.
Minden ott készített süteményt itthonról is bemutatok nektek és hamarosan fotókat is posztolok a tanfolyam csoportjáról és ott készült munkánkról.
Első süteményünk a Szavarin, remek és finom édesség. Íme itthon készült változata *
Hozzávalók a tésztához
1 tojás
200 ml.tej
250 g liszt
15 g élesztő
2 evő kanál cukor
3 evő kanál olaj
csipet só
7 db kosárka forma vagy muffinsütő
Hozzávalók a sziruphoz
250 g cukor
400 ml víz
1 ek rumeszencia
A habhoz 500 ml tejszínhab
Elkészítése
Egy tálba szitáljuk a lisztet , a közepébe kis mélyedést fúrunk és ide morzsoljuk az élesztőt,majd egy kevés langyos tejet töltünk reá ,pici lisztet is szórunk és hagyjuk hogy felfusson.
Ezután hozzáadjuk a tojást,az olajat ,2 kanál cukrot és a maradék langyos tejet és a csipetnyi sót. Mixer segítségével egy laza kissé buborékos tésztát dagasztunk. a tálba hagyjuk a tésztát és jó légmentesen frissen tartó fóliával lezárjuk és 30 percig kelni hagyjuk .
Amíg kell a tésztánk a vizet és a cukrot a sziruphoz felmelegítjük és amikor kihűlt hozzá adjuk a rum eszencet.
Most már a kosárkákat is kikenjük vajjal ,megszórjuk lisztel és 2 kanál segítségével háromnegyedig tőljtük a formát a megkelt tésztával. Még 15 percet pihentetjük, majd tepsibe tesszük a kosárkákat és 180 fokon sütjük amíg szép aranyszínű lesz.
Ha kész kiborítjuk a formából egy kissé hűlni hagyjuk ,majd a tésztánk alsó felét kissé be metsszük ,vigyázva hogy ne vágjuk át. Jól beleforgatjuk a rum eszences cukorszirupba és tálcára tesszük hűlni.
Kemény habbá verjük a tejszínt, megtöltjük a bemetszet részt és a tetejére a kedvenc lekvárunkból csöpögtetünk egy keveset.
Ha megtudjuk állni másnapig hűttőben tartjuk, így érnek igazából össze az ízek.
Én nem tudtam megállni ,bűntudat nélkül 2 darabot bevágtam ,ha bánja az alakom ,ha nem.
Mennyei !!! Nem nagy macera , látványos és kötes tészta az pedig nagyon finom!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése