2015. november 30., hétfő

Béka torta



Ramóna kisfiának, Nimródnak készült ez a torta. Fehér ganaché krémmel és naranccsal.
Isten éltessen Nimród!

Keresztelői torta


Zsuzsa barátnőm kisfiának Mátyásnak készült a keresztelőjére.
Isten éltessen Mátyás!

Pöttyös torta



Egy kisfiúnak kakaós és csoki krémes torta.
Isten éltessen Péter!

2015. november 14., szombat

Mézes figurák karácsonyra

Gingerbread figurines for christmas















Már illatoznak nálunk a mézes kalácsok, minden barátunk ezt kap ajándékba. Nem kell és nem muszáj  követni a gyönyörű írásos díszeket, egyszerűen díszítsétek kedvetek szerint, illatozzon a konyhátok és legyetek büszkék magatokra, hogy a ti kezetek munkája csüng a karácsonyfán.

Recept:
75 dkg liszt
30 dkg porcukor
1 ek szódapor
1/2 csomag mézes fűszerkeverék
1 ek fahéj
1 ek őrölt szegfűszeg
1 mk őrölt ánizs
fél citrom leve
10 dkg margarin
4 tojás
6 ek akácméz
csapott mk só
Elkészítés:
A lisztet átszitáljuk, közepébe margarint teszünk, hozzáadjuk a fűszereket, sót, 6 kanál mézet, a tojásokat és egy ek-ba beletesszük a szódaport, ráöntjük a fél citrom levét (felfuttatjuk a szódaport), ezt is a tésztához tesszük és összegyúrjuk jó alaposan. A kész tésztát zacskóba csomagoljuk és hűvös helyre tesszük másnapig. Bármit készíthetünk belőle , karácsonyfa díszt, adventi koszorút. Díszíteni lehet fantázia szerint.
Íróka:
1 tojásfehérje
20 dkg szitált porcukor
1 csapott ek keményítő
1 tk citromlé
Elkészítés:
A porcukrot összeszitáljuk a keményítővel és kikavarjuk vele a tojásfehérjét, amikor már jó sűrű hozzáadjuk a citromlevet.Zacskóba tesszük, kis lyukat vágunk a sarkára és díszíthetünk vele. Sok gyakorlat kell hozza.

2015. november 8., vasárnap

Csoki virágos torta



Joci barátunk felesége és testvére menye ma ünneplik a születésnapjukat. Értük, nekik, szeretettel készült ez a torta, csokoládéval, marcipánnal és málnával.
Isten éltessen Katona Izabella!
Isten éltessen Pápay Kinga!

2015. november 1., vasárnap

Házicsoki pisztáciával

Homemade chocolate with pistachio



Hozzávalók:
- 1/2 kg cukor
- 10 dkg  nagyon jó minőségű kakaó
- 25 dkg tejpor
- 10 dkg vaj

Elkészítés :
Egy kisebb tepsit kibélelünk alufóliával és bekenjük vajjal. A tejport és a kakaót külön-külön átszitáljuk. A cukrot 2 dl vízzel főni tesszük. Forrástól számítva pontosan 3 percig főzzük folytonos kavarás mellett. Kanalanként belekeverjük a kakaót és újabb 3 percig főzzük a folytonos kavarást ne felejtsük el. Levesszük a tűzről, hozzá adjuk a vajat, jól elkavarjuk, majd apránként beledolgozzuk a tejport. Ekkor tehetünk bele pisztáciát.  A vajas tepsibe beleöntjük a masszánkat és vízbe mártott kanállal szépen elegyengetjük. 10 percig hűlni hagyjuk és még langyosan kis kockákra felvágjuk, de csak kihűlés után vesszük ki a tepsiből (már ha kibírjuk várni). Ha kihűlt egyenként frissen tartó fóliába csomagoljuk hogy ne száradjanak ki. Csak sima tejporral működik.
A recept Gergely Éva  Süssünk, süssünk valamit 1993-as kiadásából származik.
A recepten nem módosítottam , ha betartjuk az időpontokat elronthatatlan.