2015. március 31., kedd

2015. március 29., vasárnap

Darázs fészek többféle módon





Hozzávalók:
  • 450g sima liszt
  • 250g rétes liszt
  • fél kocka élesztő (2,5g friss)
  • 3 tojássárga
  • 4-5 dl tej
  • 1 mk só
  • 1 mk sütőpor
  • 250g vaj
  • 8 púpozott ek porcukor
  • 2 vanília cukor
  • 2 kanál olaj (napraforgó)
Elkészítés:
Összeszitáljuk a lisztet és a közepébe mélyedést készítünk. Az élesztőt kevés langyos tejben 1 kanál cukorral elkeverjük és a liszt kupac közepébe öntjük. Megszórjuk egy kis lisztel és addig kelesztjük amíg berepedezik a teteje. Ekkor hozzáadjuk a tojássárgákat, a sütőport, valamint a sót. Fokozatosan hozzáadjuk a tejet és jó lágy tésztát dagasztunk. Amikor már elválik az edény falától a tészta, beledagasztunk 1 kanál olajat. Letakarjuk és kelni hagyjuk. Amíg kel a tésztánk, a vajat a porcukorral és vaníliával  a mixer legmagasabb fokozatán  nagyon habosra kavarjuk. A gyúródeszkát megolajazzuk (én a kötes tésztáknál sohasem lisztezek) és a megkelt tésztánkat kinyújtjuk négyzet alakúra. A vajas masszát rákenjük és jó szorosan feltekerjük. Elővesszük a muffin sütőformát, jó alaposan kivajazzuk és még a tetejét is megkenjük vajjal. A tésztát jo vastag 2 ujnyira felvágjuk és a muffin sütőbe igazgatjuk. Bő háromnegyed órát kelesztjük.
Jó bemelegített sütőben sütjük. Amikor egy kicsi színt kap, langyos tejben elkevert cukorral meglocsoljuk.
A széleire is jusson, így lesz csodálatosan karamell glazúros.
Puffos is, ropogós is. Nagyon finom !


Tavaszi virágtorta Tündének




Egy kedves barátunk, Tamás barátnőjének készült ez a tavaszi virágtorta.
Lágy karamellel és tehén túrós málna krémmel készült.
Boldog születésnapot Tünde!



2015. március 28., szombat

Katicás és pillangós torta

Jutka kérésére készült ez a torta, unokájának Rékának, akit ma otthon ünnepelnek.
Lágy karamell, fehér ganaché csokis krém és friss eper.
Boldog születésnapot Réka!

2015. március 27., péntek

Lollipop szülinapi torta


Kinga kislánya, Réka 2 éves. Ezzel a torával a Manó ház napközibe kedveskedett csoporttársainak. Tehén túróval, friss eperrel és fehér ganaché csoki krémmel készült ez a torta.
Mindig izgulok, mikor gyerkőcöknek készül a torta, hogy mindenki számára megfelelő legyen.
Külön öröm számomra, hogy ebből a tortából a gyerekek repetát kértek.
Köszönöm Kingának a visszajelzést, hogy megosztotta ezt az örömöt velem.
Boldog születésnapot Réka !



2015. március 21., szombat

Katicabogár torta



Enikő barátnőm legkisebb hercegnője 1 éves. Ez a torta fehér csoki, málna, tehéntúró krémmel készült. Mindhárom lányának egy katicabogár. 
Boldog születésnapot Kata!
Boldog születésnapot Dóra!

2015. március 15., vasárnap

Marcipános eper torta





Pavlova torta




Drága kicsi apókánk! Ez az idő nagyon szalad, de te örök fiatal maradsz. Nem tudjuk szavakban kifejezni, mennyire szeretünk és milyen boldogok vagyunk, hogy velünk vagy. Látod, még az a fránya kettős is a nyolcas elé szaladt, mert te nekünk csak 28 éves vagy.
De azért boldog, örömmel teli 82-ik születésnapot drága apó!

2015. március 13., péntek

Gyümölcsös tehén túrós torta 

Fruit cheesecake 

Görögös keksz torta

Greek cookie cake 


Mindkét torta Imikének készült, ajándékba azoktól akik őt nagyon szeretik.
Boldog születésnapot Imike!

2015. március 7., szombat

Nőnapi csokoládé torta


Piskóta:
  • 23 dkg liszt
  • 25dkg porcukor
  • 4 tojás
  • 1,5 dl meleg víz
  • 1,5 dl olaj 
  • 1 csomag sütőpor
  • 4 kanál holland kakaópor 
Elkészítés:

Szétválasztjuk a tojásokat. A sárgákat , 12,5dkg porcukorral habosra kavarjuk és folyamatosan hozzá adjuk az olajat és a meleg vizet. A tojás fehérjét a megmaradt cukorral tejföl sűrűségűvé verjük. A lisztet összeszitáljuk a sütőporral és a tojássárgás masszához adjuk majd óvatosan a tojás habot is bele keverjük. Kerek formába sütjük, tűpróba (ha nem ragad a tűre, akkor kész van).
Karamell krém:
  • 2dl cukor
  • 3 ek víz
  • 12 evőkanál tejszín
  • 25 dkg mascarpone

A cukrot a teflon edénybe tesszük, meglocsoljuk a vízzel és szép aranysárgára pirítjuk.
Ráöntjük a tejszínt  és egy folyós krémmé főzzük. Vigyázat! Amikor a tejszín a karamellre kerül bugyogni kezd. Óvatosan dolgozzunk vele. Hűlni hagyjuk.
A fél doboz mascarponét habosra kavarjuk és óvatosan hozzákavarjuk a kihűlt karamellt.

Csokikrém:
  • 1 dl tejszín
  • 15 dkg tejcsokoládé (minőségi)
Elkészítés:
A felmelegítjük a tejszínbe a tejcsokoládét, csak éppen amíg elolvad és hűtőbe tesszük legalább 4 órát. A maradék fél doboz mascarponét a kihűlt tejszínes csokoládéhoz keverjük és mixerrel jó habosra kikavarjuk. Háromba vágjuk a piskótánkat, egy réteg karamell krémmel, egy réteg tejcsoki krémmel. Jól kifagyasztjuk és a nőnapon a dicséretet bezsebeljük.