2014. augusztus 30., szombat

Baba torta 2




Jocó barátunk unokája 5 éves. Neki készült ez a torta, tejcsoki és fehér csoki krémmel.
Boldog 5-ik születésnapot Viktória!!!

Baba torta



Egy kedves ismerősöm kislánya 1 éves. Isten éltessen Dorka!!!

2014. augusztus 27., szerda

Pizza így is, pizza úgy is





A hagyományos pizza receptje itt található meg: http://muffinomatsutok.blogspot.ro/search?q=pizza

A családban megoszlanak az ízlések én imádom a gyümölcsös pizzát. Ezért csak annyit kell tennünk, hogy 100g tehéntúrót kikavarunk 4 ek porcukorral és egy vaníliával, elkenjük a pizza széléig, itt visszatekerjük a töltelékkel együtt. Megszórjuk gyümölccsel, a tetejére egy kanál barna cukrot szórunk és addig sütjük míg a széle szép piros lesz. Egyszerűen finom.



2014. augusztus 21., csütörtök

Mandulás kókuszos minion



Hozzávalók:
  • 3 ek kókusztej
  • 5-6 tk kókuszreszelék
  • 10 dkg fehér csoki
  • 25 dkg mandula lisztes piskóta (morzsolt fehér piskóta)
  • 1 dl tejszínhab
Mártáshoz:
  • 40 dkg fehér csoki
  • 5 dkg színes csoki a csíkozáshoz
Elkészítés:
Hagyományos piskótát sütünk, ahol a lisztet mandula lisztel helyettesítjük, 5 tojással és 5 kanál cukorral és 5 kanál mandula lisztel. Ezt előző nap készítjük el, hogy másnap jól el tudjuk morzsolni.
A kókusztejet és a kókuszreszeléket mikrohullámú sütőben felhevítjük, pár perc alatt jól megszívja magát a kókusz. A fehér csokoládé vízgőz felett felolvasztjuk ,addig keverjük,míg langyosra hűl, ekkor hozzáadjuk a langyos kókuszmasszát. Jól összedolgozzuk. A tejszínhabot robotgéppel  kemény habbá verjük, ezt is a masszába keverjük, lehetőleg robotgéppel, hogy elég sima legyen. A krémet a morzsolt mandula lisztes piskótához keverjük. A kész masszát egy órára a hűtőbe tesszük. Golyókat formázunk, pálcát szúrunk bele, és újra hűtőszekrénybe tesszük, majd kimártjuk az olvasztott fehér csokoládéban. A díszítéshez zsírpapírból kis tölcséreket készítünk, beletesszük az olvasztott csokoládét, majd a tölcsér végét kicsit kivágjuk. A hűtőből kivett golyókat tetszés szerint díszítjük csokival, gyöngyökkel, virágokkal.

Répás keksz dióval


Hozzávalók:
  • 32 dkg finomra reszelt sárgarépa
  • 12 dkg durvára darabolt dió
  • 23 dkg vaj
  • 15 dkg kristálycukor
  • 14 dkg glutén mentes liszt
  • 11 dkg keményítő
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 tojás
  • 1-1 kávéskanál őrölt fahéj, őrölt kardamom, őrölt gyömber
  • 1 tk vaníliakivonat
  • csipet só
Elkészítés:
Habosra keverjük a vajat a két egész tojással, utána beledolgozzuk az összes többi hozzávalót. Lágy masszát kapunk. Alufólia segítségével néhány kis, kb 3 cm átmérőjű hengert formálunk belőle, a hengerek végén összetekerjük a sztaniolt (mintha szaloncukrot csomagolnánk), és betesszük az összeset egy órára a fagyasztóba, hogy firmázható legyen a tészta.
Ennyi idő alatt épp annyira fagynak át, hogy  éles késsel még éppen lehet szerelni. Levesszük az alufóliát, és 5-6 mm vastag korongokat vágunk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, majd 220 fokra előmelegített sütőben sütjük 20-30 percig. Akkor jó ha már szépen kezd pirulni a széle. Amikor kivesszük a sütőből, kifejezetten puha, és később sem fog nagyon megkeményedni.

2014. augusztus 12., kedd

Darázs fészek -ahogyan én szeretem



Hozzávalók:
  • 450g sima liszt
  • 250g rétes liszt
  • fél kocka élesztő (2,5g friss)
  • 3 tojássárga
  • 4-5 dl tej
  • 1 mk só
  • 1 mk sütőpor
  • 250g vaj
  • 8 púpozott ek porcukor
  • 2 vanília cukor
  • 2 kanál olaj (napraforgó)
Elkészítés:
Összeszitáljuk a lisztet és a közepébe mélyedést készítünk. Az élesztőt kevés langyos tejben 1 kanál cukorral elkeverjük és a liszt kupac közepébe öntjük. Megszórjuk egy kis lisztel és addig kelesztjük amíg berepedezik a teteje. Ekkor hozzáadjuk a tojássárgákat, a sütőport, valamint a sót. Fokozatosan hozzáadjuk a tejet és jó lágy tésztát dagasztunk. Amikor már elválik az edény falától a tészta, beledagasztunk 1 kanál olajat. Letakarjuk és kelni hagyjuk. Amíg kel a tésztánk, a vajat a porcukorral és vaníliával  a mixer legmagasabb fokozatán  nagyon habosra kavarjuk. A gyúródeszkát megolajazzuk (én a kötes tésztáknál sohasem lisztezek) és a megkelt tésztánkat kinyújtjuk négyzet alakúra. A vajas masszát rákenjük és jó szorosan feltekerjük. Elővesszük a muffin sütőformát, jó alaposan kivajazzuk és még a tetejét is megkenjük vajjal. A tésztát jo vastag 2 ujnyira felvágjuk és a muffin sütőbe igazgatjuk. Bő háromnegyed órát kelesztjük.
Jó bemelegített sütőben sütjük. Amikor egy kicsi színt kap, langyos tejben elkevert cukorral meglocsoljuk.
A széleire is jusson, így lesz csodálatosan karamell glazúros.
Puffos is, ropogós is. Nagyon finom !

2014. augusztus 9., szombat

Keresztelői torta






Piroska barátnőm és Németországból hazajött húga keresztmamák lesznek. Katalint és Milát holnap megkeresztelik. Kívánunk nekik gyönyörű szép gyerek éveket és gratulálunk a keresztmamáknak is, különösen egyiknek, akinek tegnap volt az esküvője.

2014. augusztus 1., péntek

Mandulás muffin

Muffin with almonds

Hozzávalók:
  • 25 dkg liszt
  • 14 dkg porcukor
  • 3 dl tejföl
  • 1 tojás
  • 1 dl olaj
  • 1 tk sütőpor
  • 2 tasak vaníliás cukor
  • 1/2 citrom leve
  • csipet só
  • mandulaforgács
Krém:
  • 100g fehér csoki
  • 100 ml tejszín
  • 1 vanília
  • 1 doboz mascarpone
 Elkészítés:
A tojást kikavarjuk a porcukorral, hozzáadjuk az olajat és a tejfölt, belekavarjuk a citromlével felhaboztatott sütőport. Jól elkavarjuk, majd kanalanként hozzáadjuk a lisztet és csipet sót. A muffinformákat kibéleljük a papírkapszlival, majd belekanalazzuk a tésztát (2-2 evőkanálnyit). Ebből az adagból 12 muffin lesz. Megszórjuk sok mandulaforgáccsal, és 170-180 fokon 30 perc alatt megsütjük. Hűlni hagyjuk.
Krém:  2 dl tejszínt a 200g csokoládéval felmelegítjük de nem forraljuk. Hűtőbe   tesszük 4 órát, de még jobb ha egy éjszakát. Ezután beletesszük a 250g mascarponét és együtt mixerrel jó habosra kavarjuk.
Az eredmény egy nagyon finom ropogós muffin, Krémmel és gyümölccsel feltúrbózhatjuk.