2014. június 30., hétfő

Barackos lepény

Peach pie


A recept ugyan az, mint a nyertes szilvás lepényemnél, csak szilva helyett barackot használtam és nincs ebbe krém

A hagyomanyos receptek nagyon finomak csak nekünk valami plussz is kell rá. Ez ami különlegessé varázsolja ezt a süteményt. Az alap tészta Gabojsza http://gabojsza.cafeblog.hu/  barack lepénye alapján.

Hozzávalók:
  • 40 dgk liszt
  • 15 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 1/2 dl olaj 
  • 15g élesztő
  • 3-4 dl tej
  • fél mokkáskanál só
  • 3 tojás
  • 1 kg kajszi barack
  • 2 ek fahaj + 100g barna cukor

Elkészítés:
Az élesztőt egy mk cukorral  és 1 dl langyos tejjel felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk , közepébe mélyedést és ebbe bele tesszük a lágy vajat, 3 tojás sárgát, a cukrot, olajat és a felfuttatott élesztőt. Géppel vagy fakanállal a langyos tej hozzáadásával nokedli lágyságú tésztát dagasztunk. Keményre verjük a tojás fehérjét és óvatosan hogy ne törjön össze a lágy tésztába kavarjuk. Egy fél órát meleg helyre tesszük kelni.
Nagy tepsit alaposan kikenünk vajjal vagy margarinnal, megszorjuk lisztel és a lágy nokedli tésztánkat vizes kanállal belesímítjuk.
Tetejére félbe vágott barackot teszünk sűrűn a húsos felük legyen felűl és megszorjuk a 100g cukorban elkavart fahajjal. Jót tesz az ízének ha otthon van és rászórunk egy marék apróra vágott diót. Mehet a sütőbe.

2014. június 20., péntek

Pisztáciás tekercs

Sponge cake roll with pistachio cream



Hozzávalók: (piskótához)
  • 5 tojás
  • 5 ek cukor
  • 4 ek liszt
  • 1 mk sütőpor
  • 1 púpozott ek holland kakaó
krém:
  • 200g vaj 
  • 200g porcukor
  • 1 db Oetker pisztáciás puding
  • 4 dl tej
  • 100g natúr pisztácia (nem sózott)
Elkészítés:
Szétválasztjuk a tojásokat. A fehérjét 5 ek cukorral nagyon keményre verjük. Egyenként belekavarjuk a tojássárgát, vigyázzunk, a habot ne törjük össze. A lisztet elkavarjuk sütőporral és a kakaóval és óvatosan kanalanként a tojásos masszához kavargatjuk. Sütőpappírral bélelt tepsibe tesszük és megsütjük. Tűpróba.
Ha megsült porcukorral megszórt sütőlapra borítjuk, lehúzzuk a másik sütőpappírt és azonnal feltekerjük. Hagyjuk kihűlni.
Krém: A vajat a porcukorral nagyon habosra kavarjuk. A pudingot megfőzzük a tejjel. Amíg hűl megpucoljuk a pisztáciát, kissé lepirítjuk, amikor kis színt kap, 2 kanál kristálycukrot szórunk rá, és finoman ráolvasztjuk, azonnal kiborítjuk egy tányérba. A vajhoz kavarjuk a kihűlt pudingot, jó habosra felverjük, hogy minél lazább krémet kapjunk. A kihűlt pisztáciát apróra törjük és a felét óvatosan a pudingos krémhez keverjük.
Megkenjük a piskótánkat, feltekerjük és betesszük a hűtőbe. 6 ek krémet meghagyunk a tekercs bevonására. 3 óra hűtés után bevonjuk a maradék krémmel és megszórjuk a maradék pisztáciával.
Visszatesszük a hűtőbe.
Fogyasztás előtt 1 órával vegyük ki a hűtőből, hagyjuk szobahőmérsékleten, mert így igazán finom ez a vajkrém.

2014. június 7., szombat

Ganache krémes torták

Cake with ganache cream



Ez a torta egy nagyon ős magyar nevű kisfiúnak készült, aki nagy helikopter imádó. 
Isten éltessen Zoárd!






Egyszer van az életben 18-ik születésnap. 
Isten éltessen ifjú hölgy! Boldog születésnapot Noémi!