2014. január 31., péntek

Gesztenyés Muffin


Muffin hozzávalók:
  • 10 dkg finomliszt
  • 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • fél tk szódabikarbóna
  • fél tk sütőpor
  • 9 dkg zabpehely +1ek a díszítéshez
  • 6 dkg barna cukor
  • 18 dkg vörös áfonya
  • 2 db tojás
  • 2,8 dl tejföl
  • 6 ek akácméz
  • 6 ek étolaj
  • 1 marék aprított csokoládé
Elkészírés:
Szitáljuk a kétféle lisztet egy tálba. Adjuk hozzá a sütőport, a szódabikarbónát és a zabpelyhet, majd a cukrot is. Keverjük össze, végül szórjuk bele az áfonyát.
Verjük fel a tojásokat egy nagy tálban. Adjuk hozzá a tejfölt, a mézet, az olajat és villával habarjuk el.
Óvatosan forgassuk össze a tálak tartalmát, aztán kanalazzuk a tésztát a papírkapszlikkal bélelt muffintepsi mélyedéseibe. Szórjuk meg az 1 ek zabpehellyel, és süssük aranybarnára a muffinokat kb 20 perc alatt.

Krém:
  • 2dl tejszín
  • 2 tábla tejcsoki
  • 1 csomag gesztenyepüré
Elkészítés:
A tejszínbe felolvasztjuk a csokoládét, de nem forraljuk és hűtőbe tesszük legalább 4 órát.
Majd ha jól kihűlt beletesszük a gesztenye pürét és jó habosra kikavarjuk.Mehet a tetejére.

MENNYEI.


2014. január 27., hétfő

Ganache torta málnával


Hajnalka barátnőm lányának ,Orsinak szülinapjára készült ez a torta.
Boldog szülinapot ,Orsi!

2014. január 24., péntek

Lotto torta







 

Hamar telik az idő, és már is itt a 22-ik születésnapod. Isten éltessen kis hercegünk.Boldog szülinapot Tomi fiúnk.

2014. január 18., szombat

Spider-Man torta






Zetelakára Piroska kisfiának Máténak készült a torta. Boldog születésnapot Máté!

2014. január 17., péntek

Tejcsoki torta rózsákkal



Drága Kati barátnőmnek, hogy legyen amit letornásszunk, csupa fehércsoki és tejcsoki torta, az ő kívánságára. Boldog szülinapot Kati.

2014. január 12., vasárnap

New York Cheese Cake (Sajt torta)




 Erdei fekete áfonya öntettel.









Alap:
  • 250g teljes kiőrlésű keksz
  • 1 kávés kanál fahéj
  • 100 g vaj
  • 3 ek cukor
Elkészítés:
A vajat megolvasztjuk , a megörölt kekszre töltjük majd a fahajjal és a cukorral összedolgozzuk.
Egy torta forma alját + egy kis emeléssel a szélein jól kitapasztjuk a masszánkkal. Mehet a sütőbe egy 15 perces elősütésre.


Sajt krém:
  • 4 doboz mascarpone (4X250g)
  • 2 csupor cukor (5 dl)
  • 1 tk citromlé + 1 citrom reszelt haja
  • 1/2 tk só
  • 4 egész tojás
  • 3 dl tejfől
  • 2 ek puding (vanilia)
Elkészítés:
A mascarponét kikavarjuk a cukorral és ezután a tojást egyenként hozzáadjuk.Minden egyes tojást jól elkavarunk a mascarponéval  mielőtt a másikat hozzá adnánk.
Hozzá adjuk a citrom hajat és levet, pudingot kanalanként és a tejfölt. Ezzel is jól elkavarjuk.
Ráöntjük a kekszes alapra és mehet a sütőbe. Akkor van kész ha a pereme enyhén rózsaszín. Ekkor még kocsonyás állagú a közepe de mire kihül megszilárdul. Másnapig pihentetjük .
Caramel topping:
  • 2dl cukor
  • 3 ek víz
  • 12 evőkanál tejszín
A cukrot a teflon edénybe tesszük, meglocsoljuk a vízzel és szép aranysárgára pirítjuk.
Ráöntjük a tejszínt  és egy folyós krémmé fözzük. Vigyázat! Amikor a tejszín a karamelre kerül bugyogni kezd. Óvatosan dolgozzunk vele.

2014. január 10., péntek


Dobókocka torta



Hajnalka kérésére fiának készült a torta, a döntést rám bízta. Az ífjú úriembernek 15. születésnapján 6-os kockát dobtunk. Boldog születésnapot Ádám.

Vörös rózsa torta ganaché krémmel




Szilvia, egy határozott okos kis hölgy, az ő kérésére újra vörös rózsa torta, kinder krémmel töltve.
Boldog 10. szülinapot ífjú hölgy.


2014. január 4., szombat

Békebeli Savarin




Hozzávalók:
  • 3 dkg élesztő
  • 1/2 deci langyos tej 
  • 4 kanál langyos víz
  • 3 kanál cukor
  • 50 dkg liszt
  • 4 tojás
  • 1/2 kavéskanál só
  • 12 dkg vaj
Öntet:
  • 20 dkg cukor
  • 2 deci víz
  • 6 kanál rum
Elkészítése:
Egy nagy keverőtálba beleszitáljuk a lisztet, közepébe az élesztőt, a langyos tejet,a cukrot, 4 kanál vizet és ezt jól összedolgozzuk. Ezután egyenként beledolgozzuk a tojásokat. Nagyon lágy tésztánk kell legyen. Meleg helyre kelni tesszük. Amikor megkelt, mixer segítségével jól beledagasszuk a fél kanál sót és a 12 dkg nagyon lágy vajat. Kosárka vagy kerek formába ,tésztát szaggatunk kanállal. Háromnegyedig töltjük és még 20 percet kelni hagyjuk. Mehet a sütőbe. Amikor aranysárgára sűlt kiborítjuk a formából és a forró cukor sziruppal jó alaposan locsolgassuk. A sziruphoz az öntet hozzávalóit 3 perc alatt össze forraljuk.
Tetejét kis kalapba megmetszük, friss tejszínnel töltjük és a tetejére a kedvenc lekvárunkat cseppentjük.

Sok recept kering a neten , egyiket sem találtam igazi receptnek, ez az én próbálkozásom. Olyan igazi békebeli lett.



Keksztorta





 Hozzávalók:
  • 17,5 dkg kókuszvaj vagy vaj
  • 2 tojás
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 4 dkg kakaópor
  • 1tk kávépor
  • 4 dkg őrölt mandula
  • 25 db vajas keksz
Elkészítés:
Olvasszuk fel a kókuszvajat, majd hűtsük le krémes állagura. Keverjük habosra a tojásokat a porcukorral, a kókuszvajjal, a sóval és a kakaóval. Oldjuk fel a kávét egy evőkanál forró vízben, majd adjuk hozzá a mandulával együtt.
Kibélelünk egy kalácsformát fóliával ,rákenünk egy adag krémet, elosztunk rajta egy sor kekszet és mindaddig folytatjuk amíg az utolsó sor kekszre is krémet raktunk.
Hűtőszekrényben dermesszük egy napig, majd borítuk tálcára, díszitsük ízlés szerint.



2014. január 1., szerda

Káposztalapin sült Újévi kenyér







Hozzávalók:  
Előtészta amit elöző nap készítünk el:
  • 200 g liszt 
  • 4 g élesztő
  • 30g víz
Elöző nap összekeverjük és 12 órát érleljük.

A kenyér hozzávalói:
  • 400g liszt 
  • 1,5 tk só
  • 2 ek olivaolaj
  • 2 ek burgonya pehely vagy 1 közepes főtt krumpli összetörve
  • 2,4 dl víz
  • 1 dkg élesztő
  • és az előtészta

Elkészítés:
Nagy tálban bedagasszuk és jó másfél órát kellesszük. Ha jó dagadt a tésztánk, lisztes padra borítjuk és jó rugalmas tésztának átgyurjuk. Óválisra formázzuk, a jénai tálat kibéleljük káposzta lapival és a tésztánkat bele helyezzük. Újra kelni hagyjuk és amikor jó magas, éles késsel két csíkot hasítunk bele. Vízzel alaposan megspriccoljuk, a jénai tetővel befedjük és a sütőben jó pirosra sütjük. Kivesszük a sütöből amikor elkészült és még forrón hideg vízzel megspriccoljuk. Na ekkor kezd cserepes lenni a teteje. Még melegen a káposzta lapit leszedjük az aljáról. Igazi házikenyér.
A receptben felhasználtam Limara péksege receptjét.